Let's change!

Change is not pleasant, but change is constant. Only when we change and grow, We'll see a world we never know

Being Happy

Happiness is a butterfly, which, when pursued, is always just beyond your grasp, but which, if you sit down quietly, may alight upon you.

Dakwah

"Sungguh, dakwah ini adalah mata rantai. Dan kita mahu menjadi sebahagian daripada mata rantai itu biar sedikit cuma peranan kita"

Berbeda

Biarpun kita banyak perbezaan sekalipun bagai langit dan bumi, tidak mengapa. Bukankah langit dan bumi itu saling lengkap-melengkapi.

Muhasabah

Berjanjilah, bahawa walau sekuat mana kita diduga, tak akan sekali-kali kita akan mendongak untuk bertanya- DIA “kenapa”

Wednesday, August 10, 2011

TEKNIK DOUBLE BOILER



Salam rakan-rakan..hari ni saya nak berkongsi sikit tentang teknik Double Boiler atau lebih dikenali dengan nama Bain Marie. Teknik ni dah memang popular dan meluas digunakan dalam bidang masakan specially untuk mencairkan coklat, buat jem dll. Biasenye utk teknik ni kite akan gunekan 2 biji periuk then letak atas dapur..mcm lam gmbo kat bwah ni..





Tapi hari ni saya nk share skit tips yg lebih senang utk gune kaedah double boiler ni..

tuan puan kakak2adik2 manis ley gunekan rice cooker sbgai alternatif kpd periuk.Contoh spt kt bawah ni..






Cara nk cair coklat gune rice cooker...


1) Masukkan air dalam rice cooker anggaran sparuh or kurang skit pun xpe..


2) Letak bekas/ mangkuk kat atas rice cooker spt dlm gmbo..

Tips: lau xde mangkuk besar mcm ni ley gune dulang or pe2 je la yg berasaskn

aluminium,steel..then pastikan tiade udare atau wap yg kluar dr rice cooker..

lau ade sile tutup keliling rice cooker ngn kain..


3) Masukkan coklat yang da dipotong lam mangkuk


4) Bile air da nek buih2 kecik tu tutup suis..

Note: Air xbley mengelegak..nanti coklat akan mengeras


Moga2 info di atas dapt membantu ^_^



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...